Zenmoment: mandala’s

Zenmoment: mandala’s


Sinds enkele weken maak ik bijna dagelijks tijd voor een zenmoment. Hiermee bedoel ik een moment voor ontspanning, in mijn eentje, zonder andere mensen in dezelfde kamer (of tuin) en vooral zonder zorgen of lawaai. Een moment van mindful rust zou ik het ook wel noemen. Wat ik gedurende dat kwartier, halfuur of die paar uren doe, verschilt vrijwel elke keer weer. Vandaag heb ik op net geen twee uur tijd mijn eerste mandala ingekleurd.


Ja, inkleuren, waarom niet? Ik vind het net als tekenen en schilderen iets therapeutisch hebben. Misschien ben ik er niet goed in, maar het voelt wel fijn en efficiënt. Zeker hele kleine tekeningen met een symmetrisch en organisch karakter vind ik fantastisch. Ze zijn sierlijk, geven detail en ik ben er lekker lang mee bezig. De eerste mandala die ik heb uitgekozen, heeft een duidelijk bloempatroon en ziet er een beetje oosters uit. De basiskleuren zijn donkerblauw en geel, oftewel de bedoelde ‘koninklijke’ toets. De andere tinten heb ik geleidelijk aan uitgezocht en zijn allemaal varianten van blauw en geel. Het groen in het midden heeft een blauwe schijn.


Er is mij gevraagd waarom ik dit deed, welk nut het heeft. Mijn antwoord was ‘Voor de fun!’, maar eerlijk gezegd zou ik het begrijpen mocht iemand dit écht als therapie gebruiken. Kleurentherapie bijvoorbeeld zie ik hier in terugkomen. Zelf heb ik geprobeerd mijn verstand op nul, of eerder op ‘kleuren’, te zetten. Nerveuze gedachten duwde ik dus eventjes opzij. Een kop muntthee om mijn moeilijke maag te helpen erbij en ik had alles wat nodig was. Daarbij zijn mandala’s een hindoeïstisch en boeddhistisch symbool voor het universum en de eeuwigheid. Ze worden vaak in meditaties gebruikt en hebben, afhankelijk van de vormen, een haast goddelijke betekenis en een lange geschiedenis. Niet enkel fun maar ook cultureel interessant.Sergio Guinot Studio

Ik moet toegeven dat ik toevallig op dit zenmoment ben gekomen. Op weg naar school (niet ontspannend!) liep ik langs de etalage van een boekenwinkel die een reeks van mandalaboeken verkoopt. Ik zag de versie met bloemen en het was net als ik verkocht. Waarmee ik besluit dat uitkijken naar een zenmoment toch als het begin ervan kan tellen.

Leave a Reply