Smullen op de Dag van het Eetbare Landschap 2014

Smullen op de Dag van het Eetbare Landschap 2014


Afgelopen zondag ben ik eindelijk naar de Dag van het Eetbare Landschap in het Openluchtmuseum van Bokrijk gegaan. Met een aantal verwachtingen ging ik binnen, met nieuwe kennis en een paar lokale producten kwam ik weer uit de zestiende editie buiten.



Mijn grootste verwachting was het kunnen proeven van ambachtelijke producten in de typisch voor het museum authentieke setting. Dit is grotendeels waargemaakt: aan het proeven kwam bijna geen eind en de huisjes en reenactors waren ook deze dag te bezichtigen. Jammer genoeg werden deze twee factoren weinig gecombineerd. Ik denk dat ik een soort rondleiding met verklede gids verwachtte, waarbij we zelf fruit mochten plukken en soep konden bereiden. Hoewel zo’n programma heel charmant geweest zou zijn, kan ik niet ontkennen dat er genoeg andere animatie en informatie te vinden was.













Stroop van kruisbessen, braambessen, rode bessen en kersen
Stroop van kruisbessen, braambessen, rode bessen en kersen

De eerste stop was de stroopstokerij in ‘Haspengouw’. Een gigantische ketel vol appels op een nog grotere kachel verspreidde een warme, zoete geur. Twee mannen stonden klaar om te laten zien hoe vroeger van fruit een dikke stroop werd gemaakt, terwijl een andere heer die dit zelf ook nog bereidt paraat stond met zijn potjes. Na het proberen van enkele soorten die ik niet kende, besloot ik later op de dag terug te komen. Uiteindelijk heb ik een grote pot met stroop van appel en peer gekocht. Niet alleen vind ik deze wél lekker vergeleken met die uit de supermarkt, het bevat bovendien veel minder suiker. Stroop uit de gewone winkel is weliswaar goedkoper, maar dat is te danken aan de vele suiker en het weinige echte fruit. Dat laatste vraagt namelijk heel wat werk om in fatsoenlijke hoeveelheden te verkrijgen.




In de trant van de stroopstokerij waren nog enkele andere bezienswaardigenheden te vinden. Jenever is niets voor mij, maar ik had een getuige mee die er best een nip van wilde. Zijn eerste reactie was ‘Dit is straf’, met een niet zo overtuigd gezicht erbij. Het rook inderdaad sterk naar anijs, venkel om correct te zijn. Als je er niet verder bij nadenkt, zou je de indruk kunnen hebben dat er gewoon water in de fles zit.




Een tweede kleine stand aan één van de oude schuurtjes was die voor oorlogsbrood. Op het ingekaderde papier was hier informatie over gegeven. Het schokkendst vond ik dat in tijden van schaarste verschillende troep zoals houtzaagsel aan brooddeeg werd toegevoegd om het vullender te maken. Splinters overal!



















Honger lijden was deze dag moeilijk, mede dankzij de twee soepjes die iedereen mocht proeven. Deze ene uiensoep werd met behulp van een legerfornuis klaargemaakt. Het duurde even voordat alles gaar en warm genoeg was, maar zo’n ding diende dan ook voor over de honderd liter.



Bollen met verschillende kruiden en smaken, goed tegen allerlei klachten
Bollen met verschillende kruiden en smaken, goed tegen allerlei klachten
De verkopers vertelden dat ze tientallen combinaties uitproberen. De opvallendste hier: vanille en champagne, abrikoos en lavendel, ananas met passievrucht en witte chocolade
De verkopers vertelden dat ze tientallen combinaties uitproberen. De opvallendste hier: vanille en champagne, abrikoos en lavendel, ananas met passievrucht en witte chocolade




De sinaasappelmosterd smaakte een beetje bitter, de vijgenmosterd was lekker zoet
De sinaasappelmosterd smaakte een beetje bitter, de vijgenmosterd was lekker zoet
Deze peperkoekkraamhouders houden rekening met mensen die op hun suikerinname letten. Stevia, kruiden en krenten zijn hun alternatieven voor suiker
Deze peperkoekkraamhouders houden rekening met mensen die op hun suikerinname letten. Stevia, kruiden en krenten zijn hun alternatieven voor suiker




Adcovaat is ook niet helemaal mijn ding, maar kleurrijk is het des te meer!
Adcovaat is ook niet helemaal mijn ding, maar kleurrijk is het des te meer!
In de mandjes van de eerste twee kolommen zitten oneetbare decoraties
In de mandjes van de eerste twee kolommen zitten oneetbare decoraties

De drukstbezochte plaatsen waren zonder twijfel de twee streekmarkten. De kraampjes van de taarten, snoepjes, confituur, peperkoek, knoflook en mosterd, appels en peren aan een bijzonder lage prijs, kaas, vlees, soep, wijn en druivensap en decoratieve groenten zijn, in deze volgorde, de kraampjes waar ik even stil ben blijven staan. Ik was, zacht uitgedrukt, onder de indruk van het uitgebreide aanbod. Van de taarten en decoratie heb ik niet geproefd, maar de rest smaakte uitstekend en de verkopers vertelden graag over hun bereidingsmethoden. Als iemand die vrijwel nooit naar een streekmarkt gaat, durf ik te zeggen dat hier goede kwaliteit verkocht werd. Ookal gebeurde het in een moderner jasje.



De buit: appel- en perenstroop, zes appels en peren voor twee euro in totaal, jonge geitenkaas en honingbollen
De buit: appel- en perenstroop, zes appels en peren voor twee euro in totaal, jonge geitenkaas en honingbollen




Leave a Reply