Late lente vieren met seringensiroop

Late lente vieren met seringensiroop

Seringen, ik ben er dol op. Elk huis waar ik gewoond heb, had zo’n heerlijk geurende struik. En een goede vriendin die ik al bijna heel mijn leven ken, is ernaar vernoemd. Pure nostalgie! Helaas duurt het bloeifeest redelijk kort en beginnen de bloemen alweer bruin te worden. Vorig jaar ontdekte ik net te laat dat ze eetbaar zijn, maar deze lente heb ik er siroop van gemaakt.



Hoe? Waarschijnlijk op de meest eenvoudige manier ooit. De benodigdheden:

– een handvol seringenbloesems
– twee glazen water
– een half glas suiker




SeringenSiroopPlukken
Allereerst liet ik het water in een pannetje tot het kookpunt opwarmen. Daarna voegde ik er de suiker aan toe. Tussen het roeren door haalde ik voorzichtig bloemetjes van de tak en verwijderde ik de paar bruine blaadjes en stukjes stengel.



SeringenSiroopKoken
Zodra ik voldoende bloemen had om mijn hand (en het wateroppervlakte) te vullen, deed ik ze in het kokende water op een zacht vuurtje. Al snel werd het water knalgroen!



SeringenSiroopBijnaKlaar
Wanneer de nood het hoogst en de zeef verdwenen was, gebruikte ik een vergiet om de siroop in een kan te gieten. Ineens was het groen naar een honingkleur veranderd. Da’s toch een iets smakelijker zicht.



SeringenSiroopAfwerking
Ter versiering en misschien versterking van de smaak, plukte ik nog extra bloemetjes voor in de kan. Tijd om het af te laten koelen in de koelkast.



SeringenSiroopProeventijd
Na een klein uur nam ik enkele ijsblokjes en schonk ik daar drie vierde van het glas siroop over. Dat lengde ik aan met koud water, om met muntblaadjes te eindigen.



SeringenSiroopPresentatie2SeringenSiroopPresentatie












Is het lekker? Best wel! Maar seringenbloemen zelf smaken bitter. Ook zelf getest.

Leave a Reply